Recept: čokoládové sušenky

Foto: Kimberly Vardeman, Wikimedia Commons

Většina z vás jistě zaznamenala malou inovaci, se kterou přišla Gilotina při prodeji minulého čísla. Jelikož se po sušenkách jen zaprášilo (a my se tedy domníváme, že vám chutnaly), přinášíme vám jednoduchý recept, jak si je vyrobit i doma.
Z jedné várky by mělo být cca 50 sušenek (pro jistotu počítejte spíš méně).

Ingredience

  • 2+¼ hrnku hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • ¾ hrnku krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 tabulka čokolády
  • 1 hrnek (může být i méně) nasekaných ořechů, mandlí, atp. (V tomto bodě se fantazii meze skutečně nekladou – třeba v gilotinových sušenkách jsme v některých várkách ořechy nahradili rozinkami)

Postup

Smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Ušlehejte máslo s krystalovým cukrem a postupně za neustálého míchání přidávejte vejce. Až to budete mít, smíchejte se směsí číslo 1 (tedy mouka, sůl a kypřící prášek). Mezitím nakrájejte čokoládu a ořechy na malé kousky a přidejte je k tomu ostatnímu.

Z hotového těsta začněte tvarovat sušenky. Dejte pozor, protože se během pečení rozplácnou a nakynou – nejlepší je dělat z nich kuličky.

Troubu si předehřejte na 190°C, plech vypodložte pečícím papírem a pečte asi 15-20 minut.

Dobrou chuť !

Komentáře